QUI SOM

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Presentació

Un procés participatiu: La creació de la Comissió Memòria i Gènere, es fruit de la confluència de projectes i treballs realitzats durant molts anys per les diferents entitats que la conformen. De la feina feta per  TV-Clot- Sant Martí en el camp de l’audiovisual i NTIC , amb mirada de gènere,  de Dones Foment- Foment Martinenc, en l’àmbit cultural i de memòria del nomenclàtor amb mirada de gènere – Ass. Àmbar Prim, treball comunitari – Camp de la Bota amb ulls de Dona

També comptem amb una participació activa de l’equip de professionals del Memorial Refugis de la guerra de Sant Adrià de Besòs i del projecte Monument de la Presó de les Dones de Les Corts. Així el nostre treball esta configurat  per un seguit de sinergies i voluntats de col·laboració amb un objectiu comú : La recuperació de la Memòria Històrica des d´una  mirada de gènere.

Amb totes aquestes dinàmiques es va creant un procés de treball horitzontal, participatiu, col·laboratiu i compromès des de l’objectiu principal que ens ha mogut sempre. La recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Fer recerca sobre la memòria històrica des de la mirada de les dones, podríem definir-ho com una de les aventures socials mes apassionants, per tot allò que podem llegir del que ens aporten els arxius oficials, però molt especialment del que ens pot aportar la transmissió oral i els arxius personals de tantes dones protagonistes de la història més recent dels nostre país i la nostra ciutat que ha estat tant silenciada.

Què fem

Fem recerca sobre la memòria històrica des de la mirada de les dones, una de les aventures socials mes apassionants, per tot allò que podem llegir del que ens aporten els arxius oficials, però molt especialment del que ens pot aportar la transmissió oral i els arxius personals de tantes dones protagonistes de la història més recent dels nostre país que ha estat tant silenciada

L’objectiu que ens proposem és doble, per una banda donar visibilitat a les aportacions que han fet les dones a la nostra societat i per altre que través del coneixement de les seves trajectòries de vida poder empoderar a les dones que actualment estan lluitant per defensar el seu lloc a la societat.

La nostra proposta s’inspira en la observació de “La ciutat com espai d’investigació i per tant un espai memorial”  com deia Jane Jacobs. “El punt de les ciutats es la seva multiplicitat d’opcions”

En aquests moments estem desenvolupant dues línies de treball:

 • Els Carrers parlen de dones, la paritat al nomenclàtor de carrers del Districte de Sant Martí.
 • Espais de repressió de la Guerra Civil a Barcelona. Participació a la Comissió del futur Monument de la Presó de Dones de Les Corts. Camp de la Bota  barri també de veïnes. Camp de la Bota, espai de repressió, Dona i afusellada un doble oblit

  Treballem amb la recopilació de materials, plànols, fotografies, arxius audiovisuals, pel·lícules, testimonis orals. Organitzem conferències, xerrades, taules rodones i exposicions divulgatives dels treballs realitzats.“Les ciutats tenen la capacitat de proporcionar una mica per a tothom, només perquè, i només quan, es creen per a tothom”. Jane Jacobs

  L’Equip

  ASSOCIACIÓ DE DONES ÀMBAR PRIM: És una associació que porta 25 anys de treball comunitari al Barri del Besos està única i exclusivament focalitzada en les dones. Amb l’objectiu de potenciar espais de dones, per   potenciar el seu empoderament i autonomia tot fomentant la participació. Les activitats que realitzem potencien espais de confiança, intercanvi d’idees, informació, coneixements donant molt valor a la memòria històrica, la viscuda per les dones.

  Aporta al projecte, experiència en treball comunitari, participació al barri i coneixement de l’entorn, reivindicació al barri des d’una mirada de dona i experiències viscudes al Camp de la Bota

  CLOT RTV-SANT MARTI: És una televisió local creada el 1982 que va ser la primera de Barcelona. Fou impulsada per l’Associació d’Amics de la Ràdio i la TV del Clot-Camp de l’Arpa. L’any 1999, impulsa l’espai Dones Reporteres per tal de promoure i possibilitat el coneixement i l’ús dels mitjans de comunicació entre les dones de Sant Martí i de la ciutat de Barcelona

  Aporta al projecte, l’experiència de molts anys de treball de TV-Clot- Sant Martí en el camp de l’audiovisual i NTIC , amb mirada de gènere,  la realització del Diari Dones de Sant Martí,  i la recuperació i digitalització d´arxius.

  DONES FOMENT MARTINENC: Més de 50 anys treballant per la igualtat, la cultura i la recuperació de la memòria històrica en clau de igualtat de gènere. Espai de trobada, xerrades, tertúlies i esbarjo. Experiència a la recerca al nomenclàtor amb nom de dones, “ELS CARRERS PARLEN DE DONES”

  AIO.cat- per la igualtat i la recerca:  Som un col·lectiu de Professionals que treballem de manera comunitària per la igualtat, per l’equitat de gènere des d’una perspectiva feminista i aplicant la mirada interseccional.

  Aporta al projecte, l’experiència tècnica de treball en el desenvolupament de projectes per la igualtat, equitat de gènere, la participació i la recerca.