NURIA POMPEIA

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Publicat: 08/08/2024

Núria Pompeia Vilaplana i Boixons, més coneguda com a Núria Pompeia Barcelona, 1931 – 2016. Dibuixant, humorista gràfica o ninotaire, periodista i escriptora catalana

A més, va defensar la lluita feminista durant el franquisme, una reivindicació pràcticament exclosa en l’antifranquisme. Ho va deixar ben palès a ‘Mujercitas’ (1975), una obra que qüestionava totes les imposicions que patien les dones des del naixement.

Va estudiar art a l’Escola Massana i va començar a publicar vinyetes als anys 60 a la revista ‘Oriflama’. El seu primer llibre, ‘Maternasis’ (1967), era inequívocament feminista, i mostrava el tarannà d’una dona que definia així la raó de la seva lluita: 

Col.laboradora com a ninotaire i cronista en diverses publicacions, tant nacionals com estrangeres, com ara: ClijCuadernos de pedagogía, Diari de Barcelona, TriunfoCuadernos para el DiálogoSábado Gráfico, Vindicación FeministaDúniaEl Món, L’Hora, Oriflama, EmakundeLinusCharlie Hebdo i Brigitte a Por favor i  Saber, de les quals va ser cap de redacció.

El 2000 va rebre la Medalla d’or de la Ciutat de Barcelona al mèrit artístic, el 2003, la Rosa del Desert, premi a la trajectòria professional atorgat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, i el 2007 la Creu de Sant Jordi. Va morir a Barcelona el desembre de 2016

L’any 2022 el Museu Nacional d’Art de Catalunya, prenent el nom del seu llibre Maternasis, va presentar una exposició de creadores que han treballat temes dels quals la dona ha estat desposseïda, com l’embaràs.

Entre les seves obres destaquen ‘Y fueron felices y comieron perdices’ (1970), ‘Pels segles dels segles’ (1971), ‘La educación de Palmira’ (1972), l’esmentada ‘Mujercitas’ (1975) i Cambios y recambios (1983). També ha deixat obra narrativa: els llibres ‘Cinc cèntims (Una dotzena de contes)’ (1981), ‘Inventari de l’últim dia’ (1986) i ‘Mals endreços’ (1998).