NATIVIDAD YARZA PLANAS

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Publicat: 31/03/2024

Natividad Yarza Planas – Valladolid desembre 1872 – Tolosa de Llenguadoc, febrer 1960

Alcaldessa, feminista, mestra, miliciana i republicana

Natividad Yarza, va néixer a Valladolid, al cap de pocs mesos de néixer la família es va traslladar a Saragossa i el 1876 es van desplaçar cap a Barcelona. Cursa estudis de mestra a Osca i el 1906 va començar a exercir a Santa Margarida de Montbui, Pontons, Vilada i diversos municipis de Catalunya. Finalment el juny de 1930, va ser nomenada mestra en propietat de l’escola de Bellprat (Anoia). L’estiu del 1934 va traslladar la plaça de mestra a la Poble de Claramunt, localitat on va residir fins l’inici de la Guerra.

Es va  afiliar al Partit Republicà Radical Socialista, i va ser una destacada propagandista, va formar part de la Junta Directiva del Districte IX de Barcelona (Sant Andreu).Va participar el 1931 en la constitució, a Barcelona de l’Associació Femenina Republicana Victoria Kent.

Aquest grup va fer públic un manifest a l’ Heraldo de Madrid   (publicat el 19 d’agost de 1931) i El Liberal (21 d’agost de 1931), on expressaven la intenció de crear un Comitè a Madrid i altres capitals.

A les eleccions municipals de Bellprat del 14 de gener de 1934 i va resultar escollida alcaldessa per només 5 vots de diferència amb la Lliga Regionalista. Aquest resultat la situava com la primera alcaldessa electa democràticament a Catalunya.

Durant la guerra civil, tot i tenir 63 anys, es va allistar a la columna del Barrio, que va sortir de Barcelona el 24 d’agost i es va traslladar al front d’Aragó, a la zona de Tardienta i voltants d’Osca, on va fer tasques de proveïments per a les trinxeres. 

Un cop completada l’ocupació franquista de Catalunya, es va exiliar a França on va sobreviure com a planxadora i gràcies a un ajut de l’Spanish Refugee Aid.

El 21 d’octubre de 1940, la Comisión Depuradora de Magisterio la va donar de baixa com a mestra.

A partir d’aquell moment la vida de Natividad Yarza Planas, va ser tot un misteri, uns afirmen que va poder estar retinguda en algun camp de concentració de la Catalunya nord, altres que va marxar voluntàriament.

Anys més tard es va saber que suposadament va morir en un hospital de Tolosa de Llenguadoc, 16 de febrer de 1960 als 87 anys.