Maria Pi Ferrer, Roses, 1884 – Barcelona 1960, pedagoga, activista política, conferenciant, escriptora catalana
Tot i néixer a Roses, fins als 18 anys va viure a Seta, Occitània on va estudiar a l’Escola Nacional de la localitat, i on va començar a treballar.
Els seus coneixements i l’experiència en pedagogia els posa al servei de la defensa de l’escola pública per a tothom, utilitzant els arguments dels que hi estan en contra i reformulant-los per justificar la proposta, ja que era un dels temes que la motivaven, com va quedar palès en diversos articles i en una conferència a l’Ateneu Barcelonès.
Excel·lent conferenciant tant en àmbits intel·lectuals, com l’Ateneu Barcelonès, com més populars, ja que anava a fer xerrades a diferents pobles de Catalunya, Maria Pi va aprofitar la plataforma que li brindava el Lyceum Club (una entitat cultural adreçada a les dones) per donar diverses conferències d’orientació política, a partir de les quals va aplegar l’obra “Una visió femenina del moment present” (1932).
Interessada com estava per la qüestió femenina va escriure el 1935 una desena d’articles a la revista Justícia Social, que es poden considerar com petits assajos d’economia i política i poden ser considerats com a una fita inicial de l’economia política de les dones. L’autora aviat va descobrir que «el dret de la dona a la seva total emancipació és, no únicament però sí abans que tot, un problema de salaris». Maria Pi Ferrer, també va escriure El feminisme dins l’obra de Concepció Arenal