Maria Dolors Renau

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Projecte: DONES SINGULARS

Publicat: 18/03/2023

Maria Dolors Renau- Barcelona, 1936 – Sant Cugat del Valles, 2019

Feminista, psicòloga, política i escriptora. Com a psicopedagoga va treballar especialment amb infància i adolescència  amb problemes escolars i d’ adaptació social. Membre del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va ser diputada al Congres l’any 1982 i Eurodiputada el 1986-1987. De 1999 a 2003 va ser presidenta de la Internacional Socialista de Dones. Les seves publicacions destaquen pels seus treballs com a psicopedagoga i les seves reflexions sobre Dones i poder.

Com a presidenta de la Internacional Socialista de Dones, en la seva primera intervenció va destacar la necessitat de «feminitzar la política i els partits, per que puguin complir la seva funció social i posar en marxa projectes de majories», davant de dones de partits socialistes, socialdemòcrates i laboristes de 96 països.

Ha publicat diversos articles a revistes com Cuadernos de Pedagogia i Leviatan.

A la seva jubilació es dedica especialment a la formació de dones polítiques. ​L’any 2009 va publicar el llibre «La voz pública de las mujeres» en què planteja les conseqüències que ha comportat per al desenvolupament humà l’absència de les dones a la vida pública i posa en relleu com les dones estan treballant des d’un nou punt de vida per «civilitzar la vida pública i eradicar la violència».

Se li va concedir la Medalla al Treball President Macià i la Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya como reconeixement a la tasca dels primers diputats i diputades catalans al Parlament Europeu.