Lola Iturbe Arizcuren

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Projecte: DONES SINGULARS

Publicat: 16/07/2021

Lola (Dolores) Iturbe Arizcuren ( Barcelona 1902 – Gijón 1990 ). Anarcosindicalista, escriptora

Lola Iturbe, va ser una destacada activista anarquista durant la Segona República i maqui de la Resistència a l’ ocupació nazi de França. Treballadora del servei domèstic i  pantalonera des de molt petita, va ser membre de la Confederació Nacional de Treballadors (CNT), va ser una de les fundadores del moviment anarco-feminista, Mujeres Libresi del Comitè de Milicies Antifeixistes durant la Guerra Civil, va escriure a Tierra y Libertad les cròniques de guerra al l’Aragó com a corresponsal. Al acabar el conflicte es va exiliar a França amb el seu company , Juan Manuel Molina, Juanel . Junts van formar part de la Resistència francesa.

Activa militant, va contribuir a l’ Organització del Casal de la Dona Treballadora. El 19 de juliol de 1936, Lola es la redactora de les primeres octavetes que van llençar les avionetes sobre Barcelona, va participar en l’ elaboració de Solidaritat Obrera en el seu primer número del 20 de juliol de 1936. Va formar part molt activa de l’escola Natura, escola racionalista, també anomenada La Farigola al barri del Clot.

REFERENCIA: Wikipèdia