Presó de Dones de Les Corts

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Publicat: 19/09/2021

Ja es una realitat l’espai de memòria de la Presó de Dones de les Corts, una presó que va ser un focus de la repressió política contra les dones els primers anys del franquisme.

Les sis pedres d’escullera que configuren una part important del monument  provenen de diferents punts del país i representen un punt clau del projecte, que connecta amb la dinàmica del procés participatiu, i obre la dimensió memorial a l’origen divers i dispers de totes les preses, seguint també l’evolució de la Guerra Civil. Al costat de cadascuna de les pedres, figuraran inscripcions descrivint el que fou la presó de Dones de les Corts i també informació geològica i de procedència de les pedres, en un exercici que mostra la variada procedència de diferents zones d’Espanya de les preses detingudes a les Corts.

El projecte va ser el guanyador del concurs d’idees convocat per l’Ajuntament i dona compliment a les reivindicacions del procés participatiu ciutadà engegat l’any 2013 amb la Plataforma Futur Monument a la Presó de Dones de les Corts. Destaca la creació d’un espai públic pacificat que inclou tot el perímetre de la desapareguda presó, amb una intervenció memorialista centrada en l’ampliació del xamfrà nord-oest dels carrers Joan Güell i Europa, on des del 2014 hi ha un monument efímer, format per tòtems informatius.

La recuperació de la memòria de la Presó de Dones de les Corts: un llarg camí sorgit de l’anhel de la societat civil

La Presó de Dones de les Corts va entrar en funcionament el 1936, i durant la guerra hi van estar empresonades dones d’ideologia dretana així com membres del POUM. Després de la guerra, entre el 1939 i el 1955, va ser espai de repressió i empresonament de dones, moltes d’elles per motius polítics. Onze preses van ser afusellades al Camp de la Bota en aquesta etapa. L’any 1955, la presó tanca després que les carcelleres de l’ordre religiosa que gestionava la institució aconseguissin permutar la finca. Aquesta zona es transforma ràpidament, sense que quedés cap vestigi de la presó.Un espai de transmissió de Memòria, el monument Presó de Dones de les Corts neix amb la voluntat de generar un àmbit de memòria dens i abstracte en el xamfrà nord-oest dels carrers Joan Güell i Europa, intramurs de la desapareguda presó.