La història de les ciutats, també es troba en la nomenclatura dels carrers que ens permet prendre el pols de la història però també de la política. Es poden llegir unes tendències a través del reconeixement oficial dels noms, la organització política de la ciutat ha anat canviant de mans, també han anat canviant els noms dels carrers, això també ens permet fer una lectura del passat de la ciutat a través dels seus moviments polítics i la influència històrica de l’Església.
Durant el segle XIX Barcelona va començar a col·locar plaques indicant els districtes i els barris. El creixement imparable de la ciutat va fer que el número de carrers augmentés de manera constant, i molts propietaris van posar el seu nom als carrers que naixien del sòl agrícola que es parcel·lava per construir habitatges. A la Barcelona actual li queda poc espai per construir i poca possibilitat de batejar carrers nous. Per això valorem cada racó, cada jardí cada espai com una troballa que ens permeti construir la ciutat de les dones, on donar reconeixement a través de la memòria tot el que han fet les dones.
Nomenclàtor, una eina també per al reconeixement de les dones
Els carrers encara no parlen prou de dones. Les plaques que, per una banda, ens situen i ens ubiquen en els barris de les ciutats, per l’altra, no ens permeten prendre el pols a les fites que han aconseguit les dones.
Elles han fet bategar la societat , han sigut protagonistes de la vida social, cultural i política i com es diu a La Ciutat de les Dames Christine de Pizahttps://es.wikipedia.org/wiki/La_ciudad_de_las_damasn, les dones habiten els carrers, hi creen vincles, hi passegen, es relacionen, interactuen i en definitiva, hi fan vida.
Des de fa uns anys les diferents associacions que ara confluïm en la COMISSIÓ MEMÒRIA I GÈNERE, estem treballant per una nomenclatura paritària als carrers de la ciutat, però som conscients que la paritat no s’imposa, sinó que es reconeix, és des d’aquesta mirada que ens motiva a seguir descobrint per una banda a dones que han tingut rellevància per la seva trajectòria vital, i per l’altre reconeixent espais que encara tenim en alguns barris on poder posar el seu nom.
Es pot reconèixer a través del nomenclàtor el reflex històric del poder a la ciutat, tant el polític com el que ha representat l’església durant molts anys.
A Barcelona, de4517 carrers , 297 porten nom de dona, representa un 6,6% . A Sant Martí, de 482 carrers, 207 porten nom d’home, representa un 43 % i 55 porten nom de dona, representa un 11,5%.
Al Besòs i Maresme dels 91 carrers, places i jardins que té el barri un 50%porten nom d’homes. Un 38% porten noms de ciutats i només un 5% porten nom de dona
L’objectiu que ens proposem, és per una banda donar visibilitat a les aportacions que han fet les dones a la nostra societat que moltes vegades queden invisibilitzades i per altra a través del coneixement de les seves trajectòries de vida aportar referencies històriques que permetin apoderar a les dones que actualment estan lluitant per defensar el seu lloc a la societat.
L’ACCIÓ: CANVIA UN CARRER, CANVIA EL MÓN
Ens proposem ocupar l’espai públic per compartir historia i vivències. Pensem els carrers com espais per explicar, per fer pedagogia per donar a conèixer lo excepcional que han fet les dones i lo oblidades que estan. Canvia un carrer, canvia el món, es proposa contribuir a potenciar la memòria col·lectiva de la ciutat.
I, ho fem al barri Besòs – Maresme perquè es necessari reivindicar que només un 5% de carrers parlen de dones, perquè volem viure l’espai públic en positiu, i visualitzar tot el potencial del barri i la seva gent. Tot això amb perspectiva de gènere.
Malala Yousafzai, Dolors Canals, Jane Goodall, Erika Lust, Virginia Woolf, Carme Ruscalleda, Cleopatra, Rocío Jurado, Carrie Fisher, Bibi Andersen, Gloria Fuertes y María Moliner tindran, per un dia, un carrer a Barcelona.
En total, han participat més de 50 dones de les entitats a més de veïns i veïnes del barri. S’han tapat mes de 40 plaques por unes de fictícies al Districte de Sant Martí, concretament al Barri del Besòs-Maresme. Aquest es el barri més desigual de Barcelona en lo que a presencia de dones al carrer es refereix. Del total de 91 carrers, el 50% estan dedicats a homes, el 5% a dones, i el 38% a noms de ciutats
https://elpais.com/elpais/2017/03/03/seres_urbanos/1488543904_239353.html?por=mosaico
http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20170308/42664000901/rebautizo-12-calles-
EL NOMENCLÀTOR UN LLIBRE D’HISTÒRIA?
El nomenclàtor dels carrers encara respon a l’imaginari masculí i al que aquest ha considerat rellevant en la construcció social i digne de renom i homenatge. La publicació aporta el recorregut per les 40 dones que donen vida al carrers del Districte de Sant Martí.
Aquest projecte és fruit de l’entesa entre dones. És el resultat del consens i la trobada de diferents punts de partida, amb l’objectiu comú de recuperar la genealogia de les dones i reivindicar el nostre lloc a la historia.
Malgrat les dificultats el nomenclàtor de la ciutat de les dones es va construint, també es fa visible des de l’espai públic, des dels carrers, fem nostres les paraules de Christine de Pizan, com va definir el que havia de ser la ciutat de les dames , que es va inspirar per tres grans amigues que la van acompanyar sempre : la raó, la rectitud i la justícia… “Una Ciutat aixecada i edificada per a totes les dones de mèrit, les d’ahir, avui i demà….”
… “la Ciutat que fundaràs amb la nostra ajuda mai tornarà al no-res sinó que sempre romandrà florent; malgrat l’enveja dels seus enemics, resistirà molts assalts, sense ser mai presa o vençuda…”
issuu.com/doneshistoria/docs/publicacio_carrers_2(s’obre en una pestanya nova)