Elena Jordi

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Projecte: DONES SINGULARS

Publicat: 16/11/2021

O, Montserrat Casals i Baque , (Cercs, 1882 – Barcelona, 1945) actriu i empresària teatral de vodevil catalana. Va desenvolupar la seva activitat teatral al Paral·lel barceloní, especialment entre els anys especialment entre els anys 1909 i 1920. És considerada la primera directora de cinema d’Espanya, malgrat les seves obres no s’han conservat. Elena Jordi representa “la nova dona ” dels anys 20 que començava a fer-se un forat en una societat que intentava ser més aperturista. Va desenvolupar la seva carrera als teatres del Paral·lel on va coincidir amb Margarita Xirgu. L’any 1916 s’ apunta a la modernitat del cinematògraf com actriu, productora i directora de Studio Films.

La seva obra més representativa, en la que va treballar davant i darrere de la càmera, va ser “Thais” una lliure adaptació del llibret de la òpera de Massenet basada en la novel.la d’Anatole France, publicada en 1890.