Carmen de Burgos i Seguí

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Projecte: DONES SINGULARS

Publicat: 27/05/2023

Carmen de Burgos y Seguí, (Nijar- Almeria, 1867 – Madrid, 1932) va ser una periodista, escriptora i activista dels drets de la dona.

També coneguda pel pseudònim de Colombine, se la considera la primera periodista professional a Espanya i en llengua castellana, per la seva condició de redactora del madrileny Diario Universal el 1906. Va signar també amb pseudònims com a Gabriel Luna, Perico el de los Palotes, Raquel, Honorine o Marianela. Implicada en la causa republicana, lluita pels drets de les dones i la infància, l’ oposició a la pena de mort, el divorci i el sufragi femení.  Aquesta lluita es materialitza el 1920 amb la creació de la  Cruzada de las Mujeres Españolas. Arriba a presidir la Liga Internacional de Mujeres Ibéricas e Hispanoamericanas.

L’assaig “La mujer moderna y sus derechos”, publicada por Carmen de Burgos en 1927, considerada la «bíblia» del feminisme espanyol i antecedent de “El segundo sexo”, de Simone de Beauvoir, va ser una dels llibres prohibits pel dictador Franco.

REFERENCIA: Fundación Carmen de Burgos