Ampliant el Nomenclàtor

Per: Comissió Memòria i Gènere

La Comissió Memòria i Gènere la conformen un grup d’entitats amb un objectiu comú: crear un procés de treball horitzontal, participatiu i compromès amb la recuperació de la memòria històrica de les dones. Constituint una comunitat de transferència de coneixements, experteses i recursos.

Publicat: 16/07/2021

Institut Català de les Dones. Nomenclàtor.

Darrera la feina feixuga i moltes vegades no compartida des de les administracions podem ja parlar de carrers que porten nom de dones, però la nomenclatura encara no és paritària als carrers de la ciutat.

L’objectiu és donar visibilitat a les nombroses dones al llarg dels anys que han lluitat i treballat des de la cultura, la ciència, l’economia o la política i que han quedat tapades e ignorades pel poder polític i eclesiàstic donant sempre en favor als homes  i no valorant el treball de les dones.

Si voleu saber quins són els carrers de dones que hi ha a Catalunya, l’Institut Català de les Dones, disposa d’una aplicació on pots saber i col·laborar a fer possible aquest reconeixement a aquestes dones dignes  de renom i homenatge.

Entrant dins la web del’Institut català de les Dones, podreu veure una aplicació que us duu al mapa on estan dibuixats els carrers. Lo més interessant es que no només pots veure els carrers sinó que podeu anar molt més enllà. Si cliqueu un punt vermell que significa que allà hi ha un carrer en nom de dona, veureu que se us obre una fitxa. Dins la fitxa hi ha el nom de la Dona i a la part baixa hi diu Descripció. Aquí és on podeu omplir aquesta part i escriure una explicació de qui ha sigut i quina ha estat la feina que ha fet per la societat.

D’aquesta manera aprenem i ens enriquim  de la saviesa d’aquelles dones que han estat ignorades durant la seva vida i alhora ajudem a que algú que busca aquell carrer  es trobi amb tota la informació i formar part d’aquesta xarxa de persones que creiem amb la paritat i la visibilitat de les dones i aportant el nostre gra de sorra per que en l’actualitat puguem donar veu a les dones que lluiten i treballen per defensar el seu lloc a la societat.

Olga MartínezDones Foment Martinenc

Consulta nomenclàtor dones: http://carrersdones.icgc.cat/icd/index.html#10/41.7504/2.8125

EXPOSICIÓ ELS CARRERS PARLEN DE DONES. Produïda per Dones Foment Martinenc